påsköppet_2018

Följ oss:

Museiföreningen Gefle-Dala Jernväg

Påsköppet 2018

Öppetider under påsken för guidning.


Påskdagen kl 12:00-16:00

Annandag påsk kl 12:00-16:00



OBS Ingen påskkörning, bara guidning av våra lokstallar denna påsk.

Vinterunderhåll

Verkstadslokalen

En såkallad Pelargrav för underhåll under loken. Tack vare pelarna så kan man jobba utanför hjulen nere i graven.


Det finns möjlighet att hyra spårplats hos oss för underhåll av lok och andra fordon.

Förråd


Välkomna på påskbesök


Under påsken har vi normalt kört tåg mellan Falun och Grycksbo under åren. Eftersom vi inte längre har tillstånd att köra i egen regi så kommer vi att istället kunna erbjuda guidade visningar vid lokstallet i Falun. Förhoppningen är att vi nästa påsk kommer att kunna köra som vanligt igen.


Vad finns det i dom gamla lokstallarna i Falun? Är det tomt? Nej, faktum är att det är fullt med lok, vagnar, andra fordon och reservdelar. Det finns verkstad, en såkallad sänkgrav, smidesverkstad och bibliotek med gamla skrifter och ritningar från förr.


Är ni intresserade av att se hur det såg ut på 50-talet så är ni varmt välkomna att följa med in i de gömmor som normalt inte visas. Ta med varma kläder. Det finns inget som är så kallt som ett gammalt lokstall på vintern eller tidig vår.

Under de två dagar vi var på plats för guidning så kom det ett 25-tal som ville se vad som döljer sig inne i lokstallarna under vinterhalvåret.


Nu fortsätter arbetet med att iordningställa museum, fordon  och området inför säsongsstart. Tack allihop.

"Hofors" och "Falun" hette de två sista namngivna loken på GDJ.

"Vid tiden för Gefle-Dala Jernvägs tillkomst funnos icke några verkstäder för tillverkning av lokmotiv, vagnar , verkstadsmaskiner och dyligt, utan alla sådana effekter måste inköpas från utlandet, företrädesvis från England"


(Källa Gefle-Dala Järnvägar 1855-1908)


Museiföreningen Gefle-Dala Jernväg       Tullkammaregatan 15, 791 31 Falun          Tel:         All Rights Reserved          Copyright2017 MfGDJ

Copyright @ All Rights Reserved