2022

Järnvägsmuseet öppet även i september


Även i September håller vi öppet i museet men då bara på helgen, Lördagar och söndagar klockan 12-16.


Sommarsäsongen är slut och hösten är på ingång. Semestrar och sommarlov är över för de flesta. Hos oss jobbar vi fortfarande med en del administrativa projekt. Vi vill köra tåg nästa år och det finns jobb att göra med tillstånd för att bli ett järnvägsföretag. För att kunna använda våra spår behöver vi vara infrastrukturförvaltare. Lok, vagnar och spår måste få översyn och besiktas. Personvagnarna måste upprustas. Det finns mycket som sker i det fördolda även nu när hösten är här.


Vi ser inte fram emot vinterns elräkningar, det kommer att bli dyrt. Att ni kommer och tittar på vårt museum och gärna ger ett litet bidrag välkomnas. Medlemsavgifter börjar droppa in i slutet av året. Bidrag söker vi hos olika fonder och jobbar även med politikerna i Falun. Många kommer att få det ekonomiskt svårt och ideella föreningar med stora uppvärmningsvbara ytor kommer att få det riktigt svårt. Det blir en spännade höst och vinter. 


Välkomna 


Järnvägsmuseet öppet i Juli och Augusti


Äntligen är vi redo att öppna upp museet vid lokstallet i Falun. Våra aktiva medlemmar har jobbat hårt för att städa upp, rensa ur, flytta in nytt och försöka göra en historia av en del av de fordon och andra saker som vi har i Falun. 


Lokstallarna i Falun är två till antalet och den mindre, äldre delen har utrymmet för museét. I föreningen har vi ett stort antal lok och vagnar. Nägra är i kördugligt skick, andra är inte körbara utan är på ena eller andra sättet trasiga men de har fortfarande en historia att berätta och har någon anknytning till Gefle-Dala Jernväg eller Falun.


Men lokstallet är så mycket mer än bara museet. Hela området andas 60-tal, ett årtionde när allt rullade. Från Ånga, diesel och ellok som drog person- eller godsvargnar till motorvagnar och arbetsfordon. Smedja och vändskivor där den äldsta är från 1898 finns också. 


På onsdagarna har vi bara museet öppet med guidning. På helgerna är chansen stor att ni kommer att se våra aktiva medlemmar jobba med olika uppgifter på området. 


Om vi hittar på något speciellt, det kan vara provstart av något gammalt fordon som inte har använts på många årtionden, kanske restaurangvagnen från 1937 kommer ut och håller öppet för mat och dryck eller ett ånglok som måste testas, så kommer vi att ge information om detta på hemsidan och på vår facebooksida.


Bakom kulisserna jobbar vi med allt pappersarbete för att kunna få tillstånden som behövs för att köra tåg igen. Det är inget som syns utåt men kanske sitter vi i konfensrummet under öppettiderna och då får ni gärna komma i och se den delen av arbetet.


På beställning kan vi även guida under andra tider än öppettiderna eller om det är något annat som ni skulle vilja se på området. Det finns delar som normalt inte är öppet för allmänheten.


Allt detta drivs ideéllt och vi anser att ett museum skall vara gratis att beträda. Man får sedan gärna ge ett bidrag efter vad man tycker det är värt och efter förmåga. Ett museum skall aldrig stänga ute t ex en stor familj för att det är för dyrt att beträda området.


Finner ni allt detta väldigt intressant så är ni också välkomna att bli medlemmar i föreningen. Passiva medlemmar hjälper till att driva verksamheten ekonomiskt genom medlemsavgiften. Aktiva medlemmar hjälper till att driva föreningen framåt  Vi har många olika sorters uppgifter som måste skötas som inte kräver kunskap om just tågen. Trädgårdsmästare och arkivarie är bara två saker där vi ligger efter i arbetet.


Varmt välkomna.

Elbilsträffen i Falun


Lördagen den 11e juni kommer elbilsträffen och hälsar på vid lokstallet. Förutom att ni kan lära er allt om elbilar, elbilsladdning, Elmopeder eller elmopedbilar så kommer museet att vara öppet hela dagen och vi har restaurangvagnen öppen för lite enklare mat. Dunker Vintage har butiken öppet för försäljning och fika. 


 


Välkomna till en trevlig helg.

Vårkörning på Kristi himmelsfärdsdagen


Torsdagen den 26e maj tar vi ut gammelloket och vagnarna och kör ångtåg på Grycksbo igen. Det blir bara nu på torsdag eftersom vi sedan skall köra i pingst och då hela helgen. Som vanligt om väder, vind och personal tillåter detta.


 


Välkomna till torsdagskörningen.

Veteranbilsmarknad Avesta Krylbo


Den 30april så skall vi försöka anordna en körning med ånglok till Avesta Krylbo från Falun. Vi skall besöka en marknad vid lokstallarna för veteranbilar och järnväg. Tidtabell är beställd men vi har inte fått någon ännu. Uppdatering kommer så fort vi vet mer. Det finns alltså en liten risk att vi inte kan köra detta men måste ändå få ut informationen.


Om det är för torrt för att köra med ångloket (eldningsförbud) så kommer vi att dra tåget med Hg 756 och ha ånloket B 1324 på släp. Vi har även med oss restaurangvagnen där det finns tillgång till fika på nedresan och hemresan.


Uppdatering den 26/4. Vi väntar fortfarande på att få en tidtabell av trafikverket och den hade inte kommit klocka 09:30....... Fortsättning följer.


Klockan är nu 19:12 och vi har fått tidtabell enligt affischen.


Välkomna

Påskkörning på långfredagen


På långfredagen kommer vi på MfGDJ att köra ångtåg på Grycksbo. Vintern har bytt skepnad till tidig vår. Aprilvädret är här och som vanligt med lite snö som kommit vilket är bra för oss, det blir inte så torrt i marken och vi kan köra med ångloket littera B. Vårt andra ånglok får vila sig en månad till och få lite underhåll. 


Som det ser ut nu, dagarna före påsk, så kör vi bara på fredagen. En vanlig körhelg kräver att ca 10 personer per dag kommer och jobbar med oss. Vi behöver lokförare, eldare,tillsyningsman, biljettförsäljare, Avgångssignalerare, vägvakt, kioskpersonal, Personal i godsvagnen och stallpersonal. Då har vår underbara verkstadspesonal redan jobbat med lok och vagnar under veckan så att allt är klart för körningen.


 Tanken var från början att vi skulle köra på påskafton också.  I år är det första påsken på länge som vi inte är hindrade, av Covid-19, att träffa våra nära och kära. Det är förståerligt att vi då kan ha svårt att bemanna alla platser. Därför valde vi att bara köra på långfredagen i år.


Välkomna till påskkörningen

Nytt år och nya utmaningar


Äntligen börjar vintern och Covid-19 släppa sitt grepp. Vi på MFGDJ har planerat för fyra körningar före midsommar. Förutom nu vecka 9 så blir det preliminärt vecka 15, 21 och 22. Mycket beror på väder och vind. Är det för torrt med stor brandrisk så får vi inte köra.


Vi börjar i alla fall redan denna helg med körningar på lördagen och söndagen och då med två turer per dag. Priserna är samma som förra året.


Välkomna till 2022

Tack för i år


Ett stort tack till alla som åkt med oss under året. Ett år som började med Covid 19-restriktioner och verkar sluta med Covid 19-restriktioner. Däremellan har vi hunnit med några trafikhelger på Grycksbo samt en resa till Avesta Krylbo där SKÅJ hade 40-års jubileum. 

Vi körde med 'nya' ångloket E2 1093 som vi hämtade från Orsa året före. Vårt andra trafiklok med littera B 1324 har också rullat under året. Våra tre personvagnar kommer nu få lite underhåll. Bland annat måste vi byta ut en likströmsgenerator som verkar ha gett upp så det var dåligt med belysning på en av vagnarna. Vår godsvagn F1 392, som är byggd 1911 och som vi har för barnvagnar och cyklar, bara rullar med och fungerar i alla väder.


Vi hade små planer på att även köra under lucia men kallt väder och ovisst om restriktioner på grund av Covid gjorde att vi beslutade oss för att inte köra den helgen. 


Nu börjar vinteraktiviteterna. Planering för nästa år, reparationer och underhåll samt en hel del pappersarbete som måste genomföras.


God jul och gott nytt år

Medlemsavgiften


Brev har skickats ut till våra medlemmar om medlemsavgiften för 2022. Mer information finns på 

Medlemssidan

Kontakta oss


Har du frågor eller ideér? Fyll i Namn, E-post och meddelande så kommer det till vår ansvariga på MfGDJ. Meddelandet skickas sedan vidare till den som ansvarar för frågeställningen.